diumenge, 6 de maig del 2012

RUBISTAR. AVALUACIÓ DEL VALOR QUALITATIU DELS ARGUMENTS

Tot seguit presento la taula per avaluar el valor qualitatiu dels arguments seleccionats. La taula l’he realitzat a través del programa “Rubistar”: una eina gratuïta disponible en la xarxa per ajudar als educadors a crear rúbriques de qualitat. He incorporat la rúbrica dins el tema “Debate de clase”. Les categories que he analitzat són les exposades en el procediment recomanat, però, a més, he cregut convenient incloure dos més: el grau d’interacció i coherència respecte les aportacions d’altres companys i el valor potencial de l’aportació.
Respecte les puntuacions, les he classificat atenent la nomenclatura de la UOC: A, excel·lent; B, notable; C+, bé/aprovat i C- suspès.
CATEGORY
4 A: 
EXCEL·LENT
3 B: 
NOTABLE
2 C+: 
BÉ/APROVAT
1 C-: 
SUSPÈS
R
Adequació al fil del debat
Hi ha un excel·lent treball d'aprofundiment en els continguts sobre el fil de debat.
Hi ha un bon treball d'aprofundiment en els continguts sobre el fil de debat.
Els continguts de la intervenció no s'adeqüen gaire al fil de debat, però, en general, es comenten alguns aspectes.
No es percep un treball d'aprofundiment en els continguts sobre el fil de debat. La intervenció es centra en un altre tema.
3

3

3
Validesa de recolzaments d'autoritat-exemples
La intervenció està totalment fonamentada i recolzada amb exemples, autoritats, bibliografia, etc. que aporten una excel·lent validesa a l'argument.
La intervenció està fonamentada i recolzada amb exemples, autoritats, bibliografia, etc. que aporten una bona validesa a l'argument.
Rarament la intervenció està fonamentada i recolzada amb exemples, autoritats, bibliografia, etc. per la qual cosa l'argument queda coix en quan a validesa.
En la intervenció no es cita cap exemple, autoritat, bibliografia, etc. que aporti validesa a l'argument.
4


4


3
Construcció fonamentada de premisses i tesis
La intervenció està totalment argumentada, ja que segueix la següent estructura: fets, justificació, recolzament, excepcions, modalitat i conclusions. A més, cada element d'argumentació és coherent i està analitzat.
La intervenció està argumentada, ja que segueix la següent estructura: fets, justificació, recolzament, excepcions, modalitat i conclusions. Gairebé tots els elements d'argumentació són coherents i estan analitzats.
En la intervenció manca algun element de l'estructura adequada per una bona intervenció: fets, justificació, recolzament, excepcions, modalitat i conclusions. Per aquest motiu es detecten alguns signes d'incoherència i falta d'anàlisi.
La intervenció no està argumentada segons l'estructura adequada: fets, justificació, recolzament, excepcions, modalitat i conclusions. Per aquest motiu, es detecta una gran incoherència i gens d’anàlisi.
3


4


2
Claredat i solidesa de l'argument
En tota la intervenció utilitza paraules senzilles, frases curtes i directes, expressant una idea a cada frase i amb paràgrafs breus. Atenent el bàndol assignat, la seva argumentació es forta, ja que posa els conceptes en relació.
En gairebé tota la intervenció utilitza paraules senzilles, frases curtes i directes, expressant una idea a cada frase i amb paràgrafs breus. Atenent el bàndol assignat, la seva argumentació és bastant forta, ja que en gairebé tot l'argument posa els conceptes en relació.
En la seva intervenció rarament utilitza paraules senzilles i frases curtes i directes, per la qual cosa, es dificulta la lectura del text. Bé no expressa cap idea en cada frase o bé expressa moltes idees i utilitza paràgrafs llargs que dificulten l'entesa. Atenent el bàndol assignat, la seva argumentació no és gaire forta, ja que rarament posa els conceptes en relació.
Recorre a expressions complexes, rebuscades, fa girs complicats i paràfrasis que dificulten la lectura del text i la sintaxi. No expressa cap idea o bé moltes sense sentit. Atenent el bàndol assignat, la seva argumentació no és gens forta, ja que no posa en cap moment els conceptes en relació.
3


4

3
Grau d'interacció i coherència respecte a les aportacions d'altres companys
La intervenció s'estructura en forma de contrargumentació o reargumentació o bé obre un nou fil de conversa clar i pertinent. Exposa els arguments i contraarguments amb proves justificades i recolzades atenent les aportacions anteriors.
La intervenció s'estructura en forma de contrargumentació o reargumentació o bé obre un nou fil de conversa més o menys clar i pertinent. En algun moment del discurs exposa els arguments i contrarguments amb proves justificades i recolzades atenent les aportacions anteriors.
En la intervenció manquen alguns elements de l'estructura de contrargumentació o reargumentació o bé obre un nou fil de conversa poc pertinent i clar. Rarament, en algun moment del discurs exposa els arguments i contrarguments amb proves justificades i recolzades atenent les aportacions anteriors.
La intervenció no segueix en cap moment l'estructura de contraargumentació o reargumentació o bé obre un nou fil de debat sense cap tipus de sentit respecte les aportacions anteriors.
3


3


4
Valor potencial de l'aportació
Aporta una argumentació molt ben fonamentada que fa reflexionar a la resta de companys/es, ja que o bé rebateig amb coherència i exemples les aportacions anteriors o bé obre un nou fil de debat coherent, clar i pertinent que ajuda a avançar en la solució del problema.
Aporta una argumentació ben fonamentada que fa reflexionar a la resta de company/es, ja que o bé rebateig amb certa coherència i algun exemple les aportacions anteriors o bé obre un nou fil de debat més o menys coherent, clar i pertinent que ajuda en cert grau ha avançar en la solució del problema.
L'argumentació no està gaire fonamentada, ja que no rebateig amb coherència ni aporta gairebé exemples. Si obre un nou fil de debat, aquest no és coherent amb les aportacions anteriors. Per tant, no aporta reflexió a la resta de companys/es per avançar en la solució de problema.
L'argumentació no està gens fonamentada. No té coherència i no aporta cap exemple. No rebateig. Si obre un nou fil de debat, aquest no té gens a veure amb les aportacions anteriors. No aporta en absolut reflexió a la resta de companys/es per avançar en la solució del problema.
3


3


3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada